Thursday, January 6

D0a n HuJAn~~

hari ini...
hujan masih lagi mencurah-curah membasahi bumi serambi mekah  ,
khabarnya,hujan akan terus membasahi bumi terengganu n kelantan untuk 2-3 hari ni,
huhuu....
siyesly...sgt sejuk
maka,ada la ragam2 bebudak asrama mau mandi air panas,
mengerahkan kettle untk menyediakan air panas untk mndi..
katak pon xmelepaskan peluang bersuka ria main air,
bukan setakat main air si katak tu,
siap mendendangkan irama seterusnya memeriahkan suasana kat ipkb ni,.



orang kata gelombang banjir kali 2 ni mgkin teruk sikit,
kat padang dan beberapa kawasan kat mktb ni pon da naik air sikit,
tapi,team bola sepak kelantan ni
berminat lak team  nk training kat padang ni,
berduyun-duyun org nk tgk encik apeq tuh (goal keeper harimau malaya)
dengan kehadiran mereka2,
maka ramailah lah warga mktb ni yg turun pdg,


view blok asrama...


ketika senja mengundurkan dirinya


berbicara tentang hujan ni,
teringat kecik2 dulu,
ad ustaz cakap...
"kalau kita berdoa masa hujan doa akan dimakbulkan"
jadi, jom ambil kesempatan pada waktu hujan2 ni berdoa kpdNya..



 doa ketika hujan turun :
Allahumma shoyyiban naafi'aa
Yang ertinya : Ya Allah turunkanlah hujan yang bermanfaat (Shahih. HR Bukhari no. 1032)


selain itu,
bukan time hujan sahaja doa kita akan  dimakbulkan
malah, waktu2 yang  makbul untuk berdoa juga  
seperti pada hari Arafah, bulan Ramadhan, hari Jum'at, 
sepertiga terakhir dari malam hari,waktu sahur, ketika sedang sujud, 
 antara azan dan iqamat, saat mulai pertempuran,
 dalam ketakutan, atau  sedang beriba hati, dan sebagainya.


namun begitu,
 Segalanya berlaku dengan keinginan Allah..kehendak Allah...
bukan kerana doa time hujan atau tidak...Segalanya dari Allah...
Ingati Allah selalu, Dia sebaik-baik pendengar bicara hamba-hambaNya...
Yakinlah bila-bila masa berdoa pun Insya Allah Dia akan makbulkan. 


wallahualam...^_^

Jazakumullah khairan kathiraa...







No comments:

Followers