Sunday, March 24

JOM bukak mata bukak HATI





kamu. 
buka mata
luas luas.
lihat kiri 
lihat kanan
depan mahupun belakang.

lihat bumi Allah yang terbentang luas.
indah bukan?
maka itu. 
ambik ibrah. 

*tarik nafas. hembus nafas.
SubhanaAllah.
Alhamdulillah.
Allahuakbar!


“Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami daripada seksa neraka.”


[Surah Ali ‘Imran 3: 191]

Tuesday, March 19

tadabbur sang pokok

Angin bertiup sepoi-sepoi bahasa menambahkan lagi keharmonian malam ni.
lagu zikir terapi abg hafiz hamidun pun berkumandang,
nikmat!!!



Eh coppppp! Jap jap,

Jangan lupa, ciptaan Allah ni banyak. sambil jari menaip kije esaimeng yang menggunong,. Sedang manusia sibuk ke sana sini dengan urusan masing-masing, ce kita tengok sang pokok tetap tekun bertasbih memuji kebesaran Allah. Hihi. Malu.

Apa yang ada pada pokok? Apa kaitannya dengan Muslim Super?

Jom kita tadabbur pokok ♥ nak? Firman Allah,

"Tidakkah kamu kamu perhatikan bagaimana Allah telah membuat perumpamaan kalimat yang baik seperti pohon yang baik, akarnya teguh dan cabangnya (menjulang) ke langit,


Pohon itu memberikan buahnya pada setiap musim dengan seizin Rabbnya. Allah membuat perumpamaan-perumpamaan itu untuk manusia supaya mereka selalu ingat."
(14:25)

Hanya pohon yang baik mampu memberi buah yang baik. Pohon yang baik itu pula berasal dari akar dan cabang yang baik. Macam tu jugak manusia, sejahtera akidah dan imannya, akan membuahkan kepada amal dan akhlak yang SUPER!

Jom jadi Muslim Super yang teguh akidahnya!
#Dan lepas ni, jom belajar tadabbur alam banyak-banyak :)


.......................................................................

info Medik:

Doktor cakap, kalau kita makan protein banyak-banyak sikit karbohidrat kita akan jadi laaagi lapar sebab protein stimulate insulin secretion, insulin menyebabkan glucose cepat diserap dalam sel, pastu darah takde glucose, pastu jadi lapar balik.

credit to : Fustateleven

Sunday, March 17

Let's plan your day before it starts!.. :):)




Jom, cuba praktikkan diri untuk susun jadual dengan betul agar segalanya lebih teratur dan hidup dengan tenangnya~


Macam mana nak mulakan?


1.Senaraikan semua perancangan kita yang perlu dilakukan sepanjang satu minggu contohnya.

2. Klasifikasikan perancangan anda itu kepada 4 quadral mengikut keutamaan.
Quadral 1 : Important and Urgent
contoh ---> hadiri mesyuarat, siapkan kertas kerja/ assignment yang hampir dateline

Quadral 2 : Important but not urgent
contoh ---> study awal sebelum exam final menjelma

Quadral 3 : Not important but urgent
contoh ---> membantu paperwork kawan yang tidak berkaitan dengan kerja kita

Quadral 4 : Not important and not urgent
contoh ---> tengok movie, siram pokok bunga, mengemas


Untuk menjadi orang yang berjaya,letakkan fokus pada quadral 2 iaitu important but not urgent. Orang yang bertindak dahulu sebelum perkara itu menjadi urgent adalah orang yang proaktif dan pandai merancang.
Jadinya, hidupnya akan lebih tersusun dan tidak akan stress dalam setiap perkara yang dilakukan.

Sesungguhnya masa itu sangat berharga. Jangan biarkan ia berlalu tanpa ada apa-apa faedah.

Let's plan your day before it starts!.. :):)

Pilihan ditangan kita. Mahu hidup teratur ataupun berterabur. Yang pasti Allah suka orang-orang yang tersusun dalam segala urusannya.



credit to http://www.facebook.com/Fustateleven?fref=ts

TGNA ♥ ♥ ♥



ALLAHUAKBAR!!!

Saya tidak pandai berbicara soal politik.
Tapi itu bukan bermakna saya tidak perlu ambil tahu.
Apatah lagi buat tak tahu.
Kena ambil tahu!


Kerana politik itu sebahagian dari agama.
Jangan dipisahkan ia dari agama.


Jangan.
Kalau tak pandai berbicara,
tulislah.


Paling-paling tidak, share saja. Kan senang?
Moga dengan usaha yang kecil,
ada sahamnya.
Buat yang tak tahu kepada yang tahu. :) 

Friday, March 15

PISMP PENDIDIKAN ISLAM 2 AMBILAN 2011


ZAMAN PPISMP SEM 1 2009


PISMP SEM 2



SEM 3

SEM 4



LATEST GAMBAR : PISMP SEM 5


hari ni,
genap 3tahun 8 bulan berada di bumi IPGKB,
daripada 20 org bekurang jd 19 orang classmate,
macam2 rasa pahit manis yangku telan,
n macam2 ragam n perangai dah ku hadam.
moga ukhwah sentiasa dalam redhanya~



Wednesday, March 13

13 03 2013

Bismillahirrahmanirahim,
dengan nama Allah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.

Alhamdulillah segala puji-pujian syukur ats nikmat,
setelah sekian lama bertapak di bumi IPGKB,
serius,makin lama hidup ,makin banyak belajar tentang dunia ni,
bermula dr xtahu jd tahu,,

mood penat pas KOT anjuran sem 5 yang osem..;)
mmg sgt2 bertimbun ibrah n ilmu yg dpt sepanjang pengurusan progrm ni,
jom blaja dr pengalaman,,yeah..:)
oke,sekarang kene fokus assigment yang comel,
 serta persiapan untuk praktikum lak,
kene wat checklist molek2 ni..
n most important things is
 ~NO MATTER HOW BUSY U ARE,
ALWAYS REMEMBER ALLAH

MGE ALLAH REDHA..~~^___^









ISLAM is me and I am muslim.


Islam is not a mere religion.
Islam is not the opium for the weak.
Islam is not the last resort.
Islam is a not a secret weapon.
Islam is not delusional.

Islam is THE way if life. Islam is THE solution. Islam is not an option.

Followers